Надрукувати
Категорія: №36 від 08.09.2022 року
Перегляди: 267

Це про ветеранську організацію сіл Гаврилівка, Медисівка, Караїна та Підліски. Створена вона була у 1987 році з метою поліпшення життя, покращення умов проживання та дозвілля ветеранів війни і праці, пенсіонерів. Першим головою організації був учитель історії Гаврилівської середньої школи. Іван Петрович Голуб, згодом її очолив Федір Юхимович Стрільчук, далі Михайло Олексійович Ковтонюк. З вересня 2010 року цю важливу громадську роботу організовує Віктор Іванович Семенюк.

Найперше, Віктор Іванович бере участь у всіх заходах, що організовуються радою та активом відокремленого підрозділу організації ветеранів України Теофіпольської територіальної громади, долучається до справ, які проходять з ініціативи Гаврилівського старостату. Так, з початку повномасштабного вторгнення військ російської федерації в Україну, ветерани Гаврилівки, Медисівки, Караїни та Підлісок беруть активну участь у зборі продуктів харчування та предметів першої необхідності для бійців Збройних Сил України.            З перших днів великомасштабного вторгнення російських військ на територію України ветерани та актив сіл дружньо включилися в заготівку продуктів харчування для наших українских воїнів. Штабом стало приміщення Гаврилівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, де і ветерани, і вчителі, і сільські господині разом готували вареники, голубці, тушонку, пекли печиво та відправляли до волонтерських центрів для відправки на передову. Всім була робота, разом вони стали силою, в єдиному пориві об'єдналися і старші люди, і молодь.

 

Організовує Віктор Іванович ветеранів і до громадських робіт з озеленення навколишнього середовища, насадження саджанців у ярах, придолинках, берегах ставків та струмків. Не забувають у первинній ветеранській організації про основну ділянку роботи - соціальний захист ветеранів та пенсіонерів, підтримку у життєвих труднощах, вшанування з нагоди ювілейних дат. Так, Віктор Семенюк разом з активом Гарилівської громади, Гаврилівським сільським головою Василем Гандовським (2010-2020), вчителем Гаврилівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Олександр Шевчуком, бібліотекарем Гаврилівської сільської бібліотеки Сніжаною Казюк, директором Гаврилівського сільського будинку культури Тетяною Прокопчук, його художнім керівником Ольгою Шевчук, колишнім старостою Гаврилівського старостату Юрієм Мельником, теперішнім старостою Людмилою Бишук брали участь у вшануванні ветеранів, зокрема, вітали  з 90-річчям жителя  села Підліски Андрія Савелійовича Іванюка, з 80-річчям колишнього Гаврилівського сільського голову Михайла Григоровича Ординського, вдову учасника бойових дій, ветерана Другої світової війни Володимира Васильовича Сивака –  Ганну Семенівну Стекезін з Днем Перемоги та Днем матері. Щорічно вшановують і чорнобильця Василя Михайловича Герасим'юка.

У села Караїна на кладовищі знаходиться братська могила, в якій знайшли вічний спокій 92 жителів села, розстріляних фашистами 4 березня 1944 року, коли окупанти спалили це мирне село. Щороку цього дня сюди приходять жителі громади, молодь, діти, щоб віддати шану безвинно убитим. А 9 серпня 2020 року тут зупинилися учасники велопробігу з нагоди 600-річчя першої письмової згадки про селище Теофіполь, взяли участь у мітингу-реквієм, хвилиною мовчання вшанували закатованих та поклали квіти до підніжжя пам`ятного знаку.

Перед учасниками велопробігу виступив Гаврилівський сільський голова Василь Гандовський, у покладанні вінків взяли участь голова ради районної  ветеранської організації Володимир Кобера, депутат Хмельницької обласної ради Віктор Лебединський, актив села, школярі, молодь. Можливо, хтось вперше почув про цю страшну трагедію.

Тож без ветеранів не обходиться жодна важлива справа у Гаврилівській громаді. Інакше і не може бути. Адже мають життєвий досвід, життєвий оптимізм, вміють переборювати труднощі та завжди молоді душею.

Рада відокремленого підрозділу організації ветеранів України Теофіпольської територіальної громади