Надрукувати
Категорія: №27 від 7.07.2022 року
Перегляди: 296

Кожен день війни приносить нові розповіді про чесноти наших людей. І не лише про стійкість, мужність, патріотизм українців, але й про людську небайдужість, щирість і доброту.

В тому числі — й до братів наших менших, які разом із господарями потрапляють під обстріли, стають біженцями або ж дивом рятуються — і тоді чекають на того, хто має добре серце. Зворушливі то історії, і їх — сотні…

…Котику з Бучі допоміг врятуватися в минулому еколог і нардеп, а нині військовий Єгор Фірсов. Коли взяв на руки пухнастика, який ішов назустріч серед руїн житлового комплексу, той почав муркотіти, а потім довго йшов слідом. Збагнувши, що тваринці ніде жити, наступного дня чоловік вирішив спеціально приїхати на те саме місце — і справді, кіт наче чекав на нього. Єгор повіз кота додому, бо треба було лікувати порізані побитим склом лапки. Назвав Бучею. А за кілька днів йому написала дівчина, додавши фото, на якому впізнав свою знахідку. Виявляється, вони з хлопцем загубили пухнастика, ховаючись під обстрілами. Шкода було розлучатися, та якщо люди шукають, то теж його люблять. Коли ж зустрілися, і хлопець, взявши на руки кота, котрий припав до нього, заплакав, — остаточні сумніви розвіялися. Ці двоє були щасливі. А він сам ще зустріне «свого» котика, ділиться на власній Фб– сторінці Єгор.

…У тій-таки Бучі, оглядаючи місто, в одній з розбитих машин патрульні знайшли змученого собаку породи хаски, який спав просто на уламках скла. По­лі­цейські перенесли йо­го в патрульне авто. Після огляду ветеринара з’ясувалося, що врятований собака — «дівчинка», цілком здорова й не постраждала від обстрілів, лише дуже виснажена й налякана. Один із поліцейських, Олександр, розповів про свою знахідку дружині. Чотирилапу назвали Бучею. Тепер вона — член патрульної родини й поступово звикає до нового дому.

…Малого кумедного песика прихистив і Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Собака народився під час війни в Маріуполі. Господарі зникли безвісти, а новоспечену маму з цуценятами вивезли з міста небайдужі люди. Малюка назвали на честь міста, де народився, — Маріком. «Я не міг не дати йому шанс на щасливе собаче життя. Війна — це страждання не лише людей, а й тварин. І людяність — це дбати і про перших, і про других. Беріть тварин, які залишилися самотніми», — написав у соцмережі Міністр, який тепер має вже трьох собак.

* * *

Під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну кількість безпритульних тварин в Миколаєві зросла. Люди залишають котів та собак на вулиці. Волонтери міста годують їх та знаходять нових господарів.

У власниці притулку Анастасії Марципан проживають тварини, які отримали травми внаслідок обстрілів міста.

Основний притулок — у будинку матері, розповідає Анастасія. Там проживають 70 котів та три собаки. Сама ж дівчина забрала до себе 12 котиків. Вона займається їхнім лікування та пошуком господарів.

Вдома у Анастасії дванадцять котиків.

“Коли почалася війна, люди бігли масово, ми роздали всі наші перенесення. Якихось тварин здавали нам. Зараз у мене вже деяких тварин забрали, люди повернулися до міста, десять котів залишилося у матері в будинку, люди не планують повертатися, та й не надто питають за своїх тварин. Нещодавно я працювала з собакою, якій осколком пошкодило лапу”, — розповіла Анастасія Марципан.

Допомагає безпритульним тваринам і спортсменка Анна Куркуріна. Зараз в її будинку проживає сім дорослих котів, сім кошенят та собака.

Проблема безпритульних тварин залишається актуальною, говорить волонтерка. Під час повномасштабного вторгнення їхня кількість суттєво збільшилась.

З їжею для тварин допомагають люди з різних міст України та світу, говорить Анна, однак корму все одно не вистачає, аби прогодувати усіх безпритульних тварин Миколаївщини.

З соціальних мереж