Надрукувати
Категорія: №27 від 7.07.2022 року
Перегляди: 261

5 липня десятки країн взяли на себе зобов’язання підтримувати Україну під час, як очікується, тривалого і дорогого відновлення й погодилися з необхідністю проведення широких реформ для підвищення прозорості й боротьби з корупцією.

Завершуючи дводенну конференцію в південному швейцарському місті Лугано, лідери близько 40 країн підписали декларацію, яка викладає принципи для відбудови України.

Підписанти, зокрема США, Велика Британія, Франція та Японія, «найрішучішим чином» засудили військову агресію Росії проти України і закликали Москву негайно вивести свої війська.

Підписанти привітали зобов’язання щодо надання політичної, фінансової і технічної підтримки і започаткували принципи Лугано для відновлення, яке, за даними Києва, може коштувати до 750 мільярдів доларів.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль 5 липня заявив, що декларація – це «однозначно початок нашого тривалого процесу.

750 мільярдів доларів. Саме такою сумою оцінюється план відновлення України, який 4 липня український уряд презентував у швейцарському Лугано.

Розрахований на десять років український “план Маршалла” передбачає не лише відбудову зруйнованої війною інфраструктури, а й побудову абсолютно нової – ефективнішої, сучаснішої та екологічнішої.

Реалізація плану має початися у 2022 році – незалежно від того, чи припиняться бойові дії.

За задумом авторів документа, через десять років в Україні з’являться євроколія, нові блоки АЕС, екодуки, виробництва вікон та скла, нові індустріальні кластери.

Що ще заклали в план відбудови країни та хто фінансуватиме “українське економічне диво”?

На що підуть
750 мільярдів

Презентований у Лугано план відновлення України складається з 15 національних програм у різних секторах економіки та суспільного життя. Кожна містить низку ключових проєктів, починати реалізовувати які потрібно вже у 2022 році.

Обсяги фінансування програм різняться, однак сумарно в наступні десять років на них необхідно залучити близько 750 млрд дол. Ця сума не включає інвестиції в оборону та безпеку держави.

Перелік національних програм виглядає так.

  1. Оборона та безпека(близько 50 млрд дол). Програма передбачає переозброєння сил оборони та розвиток оборонно-промислового комплексу.

Зокрема, в Україні планують створити Оборонну технологічну агенцію та Оборонний акселератор Diia Tech and Defense для розробки та виробництва сучасних видів озброєння.

  1. Інтеграція з ЄС (до 1 млрд дол). Програма передбачає синхронізацію українського та європейського законодавств.
  2. Довкілля та сталий розвиток(близько 20 млрд дол). Серед проєк­тів – відновлення солеварних шахт у селі Солотвино на Закарпатті, скорочення Чорнобильської зони відчуження з 30 км до 15 км, будівництво 142 комплексів з переробки побутових відходів, десяти природних парків, 15 екодуків та десяти центрів реабілітації диких тварин.
  3. Енергетична безпека(близько 130 млрд дол). Серед проєктів – будівництво ГЕС та ГАЕС, електростанцій на відновлювальних джерелах енергії потужністю 5-10 ГВт, добудова двох енергоблоків Хмельницької АЕС, модернізація інших АЕС, будівництво інфраструктури для виробництва “зеленого” водню.
  4. Бізнес-середовище(близько 5 млрд дол). У межах програми реалізовуватимуться проєкти з дерегуляції та цифровізації взаємодії бізнесу з державою.
  5. Доступ до фінансування(близько 75 млрд дол). Мова йде про страхування інвестиційних проєктів від військових ризиків, державні гранти та програми із зниження процентів за кредитами на період війни та після її завершення, підтримку капіталу банків, стимулювання іпотечного кредитування, створення банку розвитку на базі держбанку.
  6. Макрофінансова стабільність(60-80 млрд дол). Програма передбачає залучення коштів на покриття дефіциту держбюджету.
  7. Сектори з доданою вартістю(близько 40-50 млрд дол). Кошти підуть на розвиток сільського господарства (будівництво систем іригації на 1 млн га, переробка сировини), виробництво меблів (створення кластера на заході країни), машинобудування, металургію та ІТ. Мета – розвиток переробки та відхід від сировинної моделі економіки.
  8. Логістика та сполучення(120-160 млрд дол). Мета – диверси­фі­кувати шляхи експорту, відновити зруйновану інфраструктуру.

Мова йде про будівництво 200 км залізничної колії європейського зразка (ширина – 1,435 м, стандарт в Україні – 1,52 м), транскордонних агросховищ і терміналів, трьох нових автомобільних пунктів пропуску з ЄС. Планується оновити 5,8 тис вагонів, 190 локомотивів, відремонтувати 25 тис км доріг, пјять-сім пошкоджених аеропортів.

  1. Модернізація регіонів та житлового будівництва(150-250 млрд дол). У межах програми планується реалізувати проєкт підвищення енергоефективності житлових будинків, збудувати нові та відремонтувати пошкоджені будинки.

Будуть модернізовані системи водопостачання, водовідведення та опалення. Відбудеться локалізація виробництва скла, вікон та термоізоляційних матеріалів.

  1. Сучасна соціальна інфраструктура(30-35 млрд дол). Кошти підуть на модернізацію соціальних об’єктів відповідно до принципів енергоефективності та безбар’єрності, відновлення зруйнованих об’єктів, зведення індустріальних парків.
  2. Освіта (до 5 млрд дол). Мова йде про оновлення ІТ-програм для пјяти провідних університетів, реформу “Нова українська школа”, інвестиції в створення дослідницьких центрів в університетах.
  3. Охорона здоров’я(до 5 млрд дол) передбачає запуск національної програми під­тримки психічного здоров’я людей, які постраждали від війни, розвиток мережі спеціалізованих закладів охорони здоров’я, створення цифрових сервісів.
  4. Культура та спорт(15-20 млрд дол). Проєкти з відновлення зруйнованих закладів культури, музеїв, меморіалів, культурних центрів та ДЮСШ, розвиток цифрової культури та кіно.
  5. Соціальна під­тримка та міграційна політика(до 7 млрд дол) передбачає запровадження другого рів­ня  пенсійної системи, прог­рами інтеграції ветеранів, програми забезпечення доступу до житла.

Терміни реалізації

План відновлення України розрахований на десять років і має три етапи. Перший почнеться найближчим часом.

“Коли говорять про відбудову, часто некоректно розставляють акценти. Це ж не тільки про те, що маємо зробити після нашої перемоги або в наступні роки, а й про те, що потрібно робити вже зараз”, – зазначив Володимир Зеленський.

У 2022 році в межах українського “плану Маршалла” необхідно залучити 60-65 млрд дол і ще 15-20 млрд дол – на безпеку та оборону.

Серед пріоритетних проєктів на 2022 рік – розмінування 5% території країни, підготовка енергосистеми до зимового періоду та накопичення газу, страхування інвестицій від воєнних ризиків, початок будівництва вантажного коридору до литовської Клайпеди через Польщу, ремонт 20 тис та будівництво 100 тис будинків.

З інтернет-видань