Надрукувати
Категорія: №25 від 23.06.2022 року
Перегляди: 288

У неділю, 19 червня, у Лисогірському лісовому масиві розпочав працювати наметовий табір козацького вишколу «Подільсько-Волинська Січ -2022». Нагадаємо, що такий вишкіл проводиться вже вчетверте. Та цей сезон особливий, адже триває російська агресія проти України, страшна війна, яка несе смерть, руйнування, вбиває та калічить дітей, ламає людські долі.

Війна, яка показала справжнє обличчя «руського міра», який хоче знищити Україну, українців та все українське. Коли мільйони українських родин змушені були покинути свої домівки та стати переселенцями, коли йдеться про мирне майбутнє юного покоління нашої держави, козацький вишкіл набуває особливого значення.

Вже вчетверте організатором вишколу стали наказний отаман Тернопільського крайового коша Українського козацтва генерал-хорунжий Володимир Мосейко, волонтери ГО «Тернопільський козацько-десантний екологічний рій». Це справжні подвижники, патріоти, які дуже багато роблять для того, щоб юнаки та дівчатка відчували себе українцями, готовими стати на захист незалежності України.

– Ми дуже раді, що завдяки спільним зусиллям, – каже Володимир Мосейко, – цьогорічний козацький вишкіл проходить в комфортніших умовах. В нас є вже своя вода, генератор, також електроенергію отримуємо із сонячних панелей, є шість душових кабінок, стаціонарні та біотуалети. Бо ж хоч козацький табір – це школа виживання на природі, для дітей потрібні елементарні умови. Дівчатка проживають в куренях, хлопчики, як і годиться юним козакам – в наметах. Програму козацького вишколу «Подільсько-Волинська Січ», тобто програму військово-патріотичного виховання ми захистили в міністерстві молоді та спорту, вона схвалена департаментом молоді та спорту Тернопільської обласної державної адміністрації. Тож у програмі вишколу буде освоєння навиків таборування, розпалювання вогнища, самодопомоги при різноманітних ураженнях, стрілецька підготовка, рукопашний бій, спортивні змагання, козацькі забави, ватра, розучування давніх козацьких пісень, подорожі. Впевнений, що дітям буде дуже цікаво, адже з ними працюють досвідчені інструктори, вихователі, курінні та ройові. Всього у першій зміні вишколу у нашому таборі перебуває 120 дітей з Київської, Харківської, Хмельницької, Тернопільської, Луганської, Миколаївської, Запорізької, Одеської, Донецької областей, в тому числі і діти-переселенці. Сподіваюся, що все буде добре, ми постійно на зв’язку з старшим дільничним офіцером поліції Олександром Базалійським, працівниками підрозділу МНС.

У наметовому таборі організоване харчування, страви готуються кухарями на змурованій плиті, також їх привозять з тернопільського ресторану «Рандеву», у приготуванні страв у таборі, їх роздачі допомагають і учні Лановецької філії професійно-технічного училища м.Збараж. Був зроблений запас продуктів, отаман Теофіпольського козацького коша, комерційний директор ТОВ «Подільське» Андрій Петринюк надав м’ясо, бо ж діти хочуть котлет, зелень привезли активісти ветеранської організації громади.

Урочистості з нагоди відкриття наметового табору козацького вишколу «Подільсько-Волинська Січ-2022» відбулося у сусідньому селі Молотків біля пам’ятного знаку борцям за волю України. Далі всі вирушили до табору, де біля фігури Богородиці священники Православної Церкви України відслужили молебень та благословили Подільсько-Волинську Січ на добрі справи.

Організатори вишколу впевнені, що для його учасників це буде незабутній та неповторний час. Адже діти навчаться жити за внутрішнім розпорядком, стануть організованими та дисциплінованими, набудуть нових знань та навиків. А, головне, подружаться, виконають програму вишколу сповна.

А.Джус