Надрукувати
Категорія: №21 від 26.05.2022 року
Перегляди: 314

Надзвичайно складним видався цей навчальний рік для освітян Теофіпольщини. Як і власне для освітньої галузі всієї України. Не провчилися і два місяці, як через черговий спалах пандемії  коронавірусу був оголошений карантин, запроваджене дистанційне навчання. З нового року після канікул розпочалося стаціонарне навчання. Але 24 лютого розділило наше життя  на «до» і «після».  Знову дистанційне навчання, а освітні заклади стали центрами волонтерського руху – тут плели маскувальні сітки, готували страви для бійців Збройних Сил України та підрозділів територіальної оборони, шкільні автобуси та пальне були передані в розпорядження 8 відділу Хмельницького територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Та і в умовах дії воєнного стану, а він продовжений ще на три місяці, до 23 серпня, на територіях, де не ведуться бойові дії, навчальний рік має бути завершений. Звісно, згідно методичних рекомендацій Міністерства освіти та науки від 2 квітня 2022 року. Відмінено проведення державної підсумкової атестації, замість ЗНО запроваджено НМТ (Національний мультипредметний тест).

На сьогодні у Теофіпольській громаді  у 21 закладах середньої освіти навчається 2 862 учнів. 334 учнів четвертих класів, які працювали за програмою Нової української школи, вперше отримають свідоцтва про здобуття початкової освіти, 340 учнів отримають свідоцтво про отримання базової середньої освіти, з них 37 – з відзнакою. Свідоцтва про отримання повної середньої освіти вручать 125 випускникам шкіл, з них 5 отримають срібні медалі, 8 – золоті. Завершується реєстрація на участь у Національному мультипредметному тесті, одинадцятикласники нашої громади пройдуть його у Хмельницькому.

Однак агресія росії проти України, через яку економіка нашої держави вже понесла величезні збитки, завдала жахливої шкоди  і освітянській галузі. Зруйновані школи, ліцеї, гімназії, професійно-технічні училища, дитячі садки, позашкільні заклади, через потреби війни скоротилися розміри державної освітньої субвенції. Чи закінчиться війна до початку нового навчального року, що буде з цінами на світло, газ, електроенергію, дрова, як забезпечити проведення нового опалювального сезону? Ніхто не може дати ствердну відповідь.

В таких умовах всі працюємо на перемогу: волонтеримо, підтримуємо переселенців, діти пишуть листи бійцям Збройним Силам України, малюють малюнки. Бо головне – наша велика перемога, наша незалежність, наша свобода. Та до проблем освітянської галузі громади ми обов'язково повернемося.

Галина Тебенько