Надрукувати
Категорія: №18 від 05.05.2022 року
Перегляди: 349

Читаючи дописи Олени Станчук у «Житті Теофіпольщини» вкотре переконуємося, що вона не знає або не хоче знати, що Московський патріархат наприкінці 1991 року надав Українській Православній Церкві більше прав та свобод, але залишив її у своєму підпорядкуванні. Москва ніколи б не віддала церков, які знаходяться на території України. І сьогодні дійсно унікальний шанс – всі зняли маски і ми бачимо, хто є хто. Московський патріарх Кіріл благословив московську владу та російських військових на війну з Україною. Вислів «якщо ми не візьмемо Україну силою, то візьмемо через церкву» належить саме Кірілу.

І тому дуже хотілося, щоб віряни Української Православної Церкви нашої громади не підтримували Московський патріархат, а підтримували Православну Церкву України, яка перебуває в складі Вселенського патріархату. Приклад розуміння та підтримки ПЦУ ми нещодавно змогли побачити на Великдень, коли до храму Покрови Пресвятої Богородиці Православної Церкви України у Теофіполі прийшли тисячі прихожан з селища та навколишніх сіл. І що, всі ці люди наповнені злом, усіх ненавидять, тому що не хочуть підтримувати російську церкву? Ні, вони прийшли послухати урочисте богослужіння рідною українською мовою, порадіти за Воскресіння Христове, освятити паски та крашанки.

І ще одне: Олена Станчук ревно захищає православні церкви, описуючи їх будівництво та діяння на території Теофіполя та навколишніх сіл. Але ж ніхто не посягає на православну віру, ніхто не закликає православних вірян переходити до католицької чи греко-католицької церкви.

Тому звертаємося до прихожан церков УПЦ – переходьте до Православної Церкви України. Зверніть увагу: до Православної, де богослужіння проводиться українською мовою, зрозумілою для всіх вірян.

Нагадаємо, що 5 січня 2019 року Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос – документ про надання Православній Церкві України автокефалії, тобто незалежності та самоврядування. Так що віряни підпорядкованих Московському патріархату церков можуть спокійно переходити до узаконеної канонічної Православної Церкви України, зберігаючи при цьому чистоту віри.

Прихожани храму Покрови Пресвятої Богородиці ПЦУ, смт. Теофіполь