Надрукувати
Категорія: №14 від 07.04.2022 року
Перегляди: 365

40 днів минуло після початку смерті РФ, хоча покійниця ще ворушиться і вбиває мирних українців. Саме наші воїни вирішують нашу долю у смертельній, але праведній битві за Волю України. Ми маємо підтримувати наших захисників усією своєю волею, усіма силами і працею. Всім нам, українцям, слід об’єднатися для завершення переможної боротьби. А що робимо сьогодні ми ? В режимі фейсбучного лайна зустрічаємо антицивілізаційні вислови щодо російської мови, церкви внутрішніх ворогів. Та проаналізуймо прожиті десятиліття незламної України та останні роки існування СРСР. Всі ми кричали «Ура!» владі, святкували радянські свята, спивалися на день воїнів-десантників, шанували воінів-інтернаціоналістів, але це антиукраїнська служба ворожим силам. Лише тепер зрозуміло місію наших воїнів героїв-афганців – вони нищили суверенну країну Афганістан і мирних жителів на догоду злочинній радянській владі. Але це прозріння настало! Ми всі пов’язані тим життям, оскільки іншого виходу не було. Хоча були світочі нації, які боролися: Роман Шухевич, Василь Стус, Алла Горська, В’ячеслав Чорновіл, Петро Григоренко, Микола Руденко та ін. Митрополит греко-католицької церкви Йосип Сліпий 18 років витримував знущання в радянських тюрмах і концтаборах. Він вимолив свою церкву, яка з муками утвердилася після Берестейської унії 1596 р.

 У 16 столітті були жорстокі сутички між греко-католиками та православними, але люди примирилися. Сьогодні переселенці, які живуть у нашому краї, розмовляють російською, ходять до звичної їм церкви,  яка зберігає тисячолітні традиції, і там знаходять душевний спокій. Що ж пропонують новостворені теофіпольські активісти? Знищити все? Сьогодні наш Президент і вся Україна просить єднання у боротьбі з жорстокою ордою. Не личить нам в тилу сваритися за духовність. Прийде мир і ми в Українській Україні погодимо мовні і церковні проблеми цивілізовано! Потрібно буде пережити тривалі мирні дискусії та переговори, аби в Україні запанувала українська мова та була єдина церква. Це буде по волі людей, але все має вирішуватися мирно і спокійно, особливо в такий час. Не потрібно шукати ворогів у тилу і серед людей, які живуть серед нас десятки років і роблять добрі справи. Згадайте апостола Павла, який переслідував християн і в певний час прозрів і навернув до віри Любові і Добра багатьох. Ми повинні змінитися. Кожен має робити те, що може заради рідної землі та української Перемоги.

Зараз будується нова єдина Україна, яка матиме світле майбутнє, тому будьмо толерантними один до одного, не затьмарюймо усе злобою і зневагою до ближнього. Сьогодні ми маємо пам’ятати про те, що історія повторюється, коли ми забуваємо її уроки. У 1169 р. володимиро-суздальський князь Андрій Боголюбський пограбував Київ і знищив тисячі життів, викрав цінні книги, ризи, дзвони, ікони, серед яких образ Вишгородської Божої Матері, тепер це Володимирська ікона. У 1708 році російські війська за наказом Петра 1 вчинили страшну різанину у Батурині. Французькі часописи того часу писали про «Руїну України», про звірячі вбивства дітей, жінок, чоловіків. Археологи розкопують давні поховання тих часів і знаходять десятки дитячих трупів, які лежали рядочками, розтрощені тіла і черепи жінок. Страшні спогади про часи Української національної революції 1918-1921 рр., під час якої гинули сотні тисяч українців. У далекі 1919-1920 роки після нападу Червоної армії під керівництвом  Щорса наше містечко було повністю пограбоване, загарбники навіть вивозили вікна і двері з осель. Про це повідомляють очевидці, які записували побачене. Цінними для нас є спогади Каліновича Філарета. Пропоную в газеті нову рубрику «Теофіполь-incognito», де публікувати правдиву історію нашого містечка, адже збереглися ім’я запроданців, які злочинно служили радянській злочинній владі та владі нацистів. Їх нащадки живуть серед нас, тому скажіть, варто зараз зводити рахунки на людей, предки яких здавали владі у 30-х роках своїх сусідів, щоб забрати город чи хату односельця, а невинну людину вбивали за вироком «трійки»?

Сьогодні перемагає людяність, тому плем’я людоїдів повинно загинути, як і величезний монстр - росія. Нам потрібно зараз допомагати один одному і думати як організувати світ після війни, як нам стати єдиним, сильним, справедливим народом. Сьогодні ж ми оплакуємо заглиблих - цвіт нації.  Пропоную спорудити погруддя героя-захисника Сергія Яцуха у центрі Теофіполя, біля могили воїнів, які загинули у Другій світовій війні. Нехай закладена алея дерев, поряд з обеліском стане єднанням нас, усіх хто живе у нашому краю. Невже маючи шанс жити на Землі лише мить ми витратимо наші можливості на дрібні суперечки? Єднаймося ! В Єдності наша сила! Слава Україні!

Олена Станчук, вчитель історії Теофіпольської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1