Надрукувати
Категорія: № 12 від 24.03.2022 року
Перегляди: 340

Що ж таке


відбувається?

Я, Василь Дем’янович Писарук, підтримую дуже справедливу статтю Андрія Петринюка «Чому ж не вистачає коштів?», яка була надрукована у газеті «Життя Теофіпольщини» 17 лютого цього року про нашу Теофіпольську багатопрофільну лікарню. У цьому контексті на прохання жителів селища Базалія жителів смт. Базалія хочу розказати, в якому становищі опинилася колишня знаменита Базалійська лікарня, яка була побудована ще у 1898 році відомим благодійником, уродженцем Базалії Григорієм Пантелеймоновичем Гладинюком за власні кошти. Оснастив її всім , що можливе було на той час і оплачував роботу медичному персоналу. Лікарня на той час була відома на всю область, в ній працювали висококваліфіковані лікарі, проводились складні оперативні втручання. Навіть була проведена операція на серці після проникаючого поранення в пастуха.
Але ще до того, коли була проведена реформа первинної ланки закладів охорони здоров’я, і наша лікарня стала амбулаторією, її обібрали як « липку». Особливо це стало відчутно після приходу на посаду головного лікаря тодішньої Теофіпольської ЦРЛ Сергія Шкраби.

Рентгенобладнання забрали, здали на металбрухт, повирізали електроплити, котли, батареї з корпусів, автоклави, все поздавали на металобрухт. Кошти були забрані до кишені. Лабораторію закрили, віддалені села від Базалійської дільниці знаходяться на відстані ЗО км. від Теофіполя. Зараз людині, приїхавши на прийом до лікарів Базалійської АЗПСМ, потрібно їхати в Теофіполь, здати аналізи , пройти рентгенобстеження і повертатися назад на прийом до сімейного лікаря в Базалію. На йде 2-3 дні, оскільки є села, з якими немає автобусного сполучення.
В двохповерховому будинку, в якому був лікувальний комплекс і планувалось хоспісне відділення, зробили церкву, не зрозуміло на яких умовах.
З цього приводу ми неодноразово зверталися до адміністрації та районної ради та отримали від-повідь, що це компетенція головного лікаря Сергія Шкраби. А тепер він ще й дорозвалює Теофіпольську багатопрофільну лікарню, бо ж люди, отримуючи направлення до спеціалістів вторинного рівня, їдуть лікуватися в інші лікарні, в Білогір’я, Ланівці, або Хмельницький. Хоч дивно, що в грудні 2021 року комісія із Департаменту охорони здоров’я Хмельницької облдержадміністрації проводила акредитацію лікарні і їй присвоїли першу категорію. Напевне, за те, що директор Сергій Шкраба дуже рідко буває на роботі, не займається своїми обов’язками, а що він робить, то всі бачать та знають.
В лікарні вже протягом 3-х років не працює ендоскоп. Хворі вимушені їздити то в Білогір’я, то в Хмельницький. Сьогодні з колишньої авторитетної лікарні Шкраба зробив захудалу дільничу лікарню. Перед Шкрабою довгий час головним лікарем був Микола Пилипович Люлько, якого з’їла влада за те, що не лизав їм п’яти. Після Люлька був Юрій Петрович Сурма, при них був порядок в лікарні, і харчування було якісне, і відношення до хворих було чудове. На час, коли відсторонили від обов’язків директора Шкрабу, виконував обов’язки Роман Іванович Яцух. Відразу в роботі закладу відчулося покращення. Покращився моральний клімат в колективі, значно покращилося харчування, усі ковідні хворі лікувалися за рахунок держави, Яцух знаходив фірми з дешевими цінами на медикаменти, закупляв їх для ковідних хворих в повному обсязі. За хорошу співпрацю з однією із фармацевтичних фірм лікарні подарували мікроавтобус. Після повернення Шкраби почалося гоніння проти Яцуха та інших неугодних співробітників. Невже не можна серед великої маси лікарів, які є в Теофіпольській лікарні, знайти серйозну, відповідальну людину, яка б турбувалась за стан справ лікарні. Адже суд неясно за які заслуги повернув на посаду Шкрабу і знову почався безлад.
Коли Михайло Тененев балотувався на посаду Теофіпольського селищного голови, то обіцяв на другий день поміняти директора лікарні. Та цього не сталося. Ще ж тепер селищний голова всупереч чинному законодавству хоче назад з’єднати лікарню та Теофіпольський Центр первинної медико-санітарної допомоги і керівником призначити Шкрабу. Що ж це таке відбувається?
Василь Писарук, смт.Базалія