Погода

Боремося за нашу


волю та свободу

9 березня, 14 –ий день війни. Російська Федерація, зухвало та нахабно нехтуючи нормами міжнародного права, продовжує здійснювати брутальну, терористичну агресію проти суверенної України. Вона бомбить мирні міста, руйнує цивільну інфраструктуру, перетворює на руїни житлові масиви, позбавляє українців домівок, вбиває, ранить дітей, жінок, стариків, блокує гуманітарні коридори. Вона бреше, стріляє і вбиває. Ось її справжнє обличчя, обличчя «русского міра», який вона хоче нав’язати Україні.

Тож продовжуємо розповідати про зразки підтримки наших героїчних Збройних Сил України, наших мужніх бійців, які стримують навалу російської орди, жителями Теофіпольської територіальної громади.
Так, з перших днів війни староста Шибенського старостату Володимир Петрук організував збір продуктів харчування довготривалого зберігання, засобів особистої гігієни, теплих речей. Люди активно долучилися до нарізання смужок, плетіння маскувальних сіток у приміщенні Шибенської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Далі у їдальні школи та у кафе Альони Воронюк стали варити вареники, картоплю, шуляки, складати у відерця. Аби передати для бійців на передову висококалорійну, ситну їжу, Володимир Петрук, фермери Валерій Вівдич, Яків Домчук закололи свиней. З цієї сировини приготували тушковане м’ясо та паштет. Люди приносили півлітрові банки та кришки, брали додому наготовлене, щоб зварити.


- Я дуже вдячний всім, - каже Володимир Петрук, - хто долучився і продовжує долучатися до підтримки наших захисників. Бо один нічого не значить, а разом – ми сила. Дякую всім, хто плете сітки, хто готує вареники, от тільки в суботу наші трудящі жіночки намісили тіста з 75 кілограмів муки. Хто чистить картоплю, а це не один кілограм, а десятки. Хто не пошкодував свого поросяти, не пошкодував своїх грошей. Хто бере додому варити банки з свининою, хто не журиться, що за спожитий газ доведеться заплатити більше. Цих людей дуже багато, назвати всіх просто неможливо, але всі вони вкладають свою частку у нашу перемогу. Також висловлюю вдячність директору ФГ «Тріумф» Сергію Рудківському з Гальчинець, який надає нашим волонтерам овочі, дякую і нашому фермеру Віктору Стецюку, який надав борошно.


Потужний рух підтримки української армії розгорнувся і в Гальчинецькій громаді. Активно долучилися до нього фермери та одноосібники з Гальчинець, Єлизаветполя, Новоіванівки та Червоного Случа, староста Гальчинецького старостату Людмила Бишук, просто небайдужі люди. Центром збору продуктів, інших потрібних речей, приготування страв також стала Гальчинецька ЗОШ І-ІІІ ступенів. Але кінцевою крапкою у цьому русі є доставка гуманітарної допомоги нашим бійцям. Як це зробити якнайкраще, аби хтось недобросовісний не скористався плодами колективної праці? Вирішити питання логістики взяв на себе директор ФГ «Тріумф»» Сергій Рудківський.


- Вже у суботу, на третій день війни, - розказує Сергій Петрович, - разом з нашим активістом Юрієм Сусем ми поїхали у Хмельницький, аби встановити контакти з волонтерським об’єднанням «Захист». Адже ми з’ясували, що хмельницькі волонтери, громадські активісти, учасники бойових дій, медики об’єдналися у таку групу, аби допомогти українській армії, територіальній обороні, акумулювати спільні зусилля задля оборони нашої держави. Тож ми стали гілкою цього об’єднання, створивши групу «Волонтерський рух «Захист. Теофіпольщина»». Нам надали конкретні контакти бойового підрозділу на Сході країни. Ми зв’язалися з його керівництвом, дізналися, що ще, крім продуктів, терміново потрібно бійцям. Тож збирали теплі речі, медикаменти, берці різних розмірів. Електричний генератор нам надала сім’я Барабашів з Гальчинець.Транспортний засіб для перевезення цього вантажу нам надало приватне підприємство з Теофіполя ТОВ «Зімертал». І от 4-5 березня ми побували на Сході, передали вантаж та повернулися додому. Хочу зазначити, що ми об’єдналися з Базалійською, Гаврилівською та Шибенською громадами, таким чином доставляємо та будемо продовжувати доставляти і їх гуманітарну допомогу. У нас склалася надійна команда, разом ми справимося з усіма викликами часу. Дуже важливу підтримку в цьому нам надає наша землячка, військовослужбовець Інна Кожан. Тож завдяки спільним зусиллям ми тепер практично через день відправляємо вантажі до Хмельницького, а вже об’єднання «Захист» переправляє їх до наших бійців. До наших захисників передаємо і малюнки, і листи наших дітей.


Координатор групи «Волонтерський рух «Захист. Теофіпольщина»» Юлія Сусь також повідомляє, що станом на 7 березня волонтери Гальчинецької, Базалійської, Шибенської та Гаврилівської громад виробили та відправили 1630 кг вареників та пельменів, 409 кг голубців, 71 кг печеного м’яса, 223 кг котлет, 75 кг картопляників, сосисок в тісті та гречаників, 871 кг брюсельської капусти, квашеної капусти та пелюсток, 516 кг моркви по-корейськи, 140 кг буряка червоного, 70 маскувальних сіток. Також вже відправлено більше 2000 півлітрових баночок тушкованої свинини та курятини, є ще багато готової продукції. Група «Волонтерський рух «Захист. Теофіпольщина»» налагодила зв’язки з благодійниками: Хенкель Баутехнік (Львівська обл, м. Миколаїв) надали більше 6000 одиниць тари для готової продукції, ПП «ЛІБО ПЛАСТ» Хмельницький та ТОВ “Ni.Ka” Хмельницький на початках допомогли з тарою для готової продукції, Філія «Рідний край» ПрАТ «Зернопродукт МХП» надали 1 тонну курячого м’яса,ТОВ «Україна-2001» на постійній основі надають м‘ясо свинини, ФГ «Меркурій-агро» з села Кульчин на Красилівщині надало 1 тонну квашених помідорів, часнику та квашеної капусти. Підприємець з Теофіполя В’ячеслав Шведа надав 1 тонну солярки. Під-приємці з Теофіполя Петро Мельник та Зоя Ворона надали приправу для приготування страв, відповідно на суму 800 та 400 гривень. Фабрика з виробництва взуття Gipanis з Хмельницького надала 3 тисячі пар теплого взуття для наших бійців. А місцеве ФГ «Тріумф» (директор Сергій Рудківський) надало близько 20 тонн овочів для приготування страв та для відправки у сирому вигляді. Ще Сергій Рудківський залучив до підтримки українських військових знайомих фермерів з Греції, які передають допомогу через консульство України, а також очільника компанії MZURI з продажі техніки та технологій Марека Ружняка з Польщі.


Продовжують виробляти тушковане м’ясо з свинини у ресторані цукрового заводу. Станом на 9 березня уже вироблено 6 837 півлітрових банок. Їх відправлють у військові підрозділи, які захищають українську землю у зоні бойових дій, у військові госпіталі, до формувань територіальної оборони. За сприяння керівництва ТОВ Україна-2001» переселенцям, які прибувають на Теофіпольщину, у селищі цукрового заводу надається житло ( приміщення колишнього інфекційного відділення Теофіпольської лікарні, дитячий садочок «Білочка»), людей забезпечують хлібом та іншими продуктами. Також з ініціативи президента ТОВ «Україна-2001» Вадима Лейві працівники групи компаній ТОВ «Україна-2001» отримали, як допомогу, по четвертинці свинячої туші. Це дуже добра підтримка для людей.
Напружено працюють волонтери Базалійського старостату. Як повідомляє директор Базалійської ЗОШ І-ІІІ ступенів Ірина Герасімюк, патріотично налаштовані жителі селища продовжують готувати вареники, пельмені, голубці, стали готувати печену свинину, а також консерви – тушковану свинину.


До Теофіпольської територіальної громади продовжують прибувати переселенці з великих міст, з маленьких містечок та сіл, де ведуться бойові дії, де російські війська здійснюють обстріли та бомбардування цивільних об’єктів та мирного населення. Як повідомила директор КУ «Центр соціальних послуг» Теофіпольської селищної ради Мирослава Майдан, станом на ранок 9 березня на території громади нараховується понад тисячу офіційно зареєстрованих переселенців. Центр вирішує питання розселення цих людей, забезпечення їх теплими речами, а також харчування. За постійну допомогу висловлює вдячність президенту групи компаній ТОВ «Україна 2001» Вадиму Лейві, директору ТОВ «Святець» Василю Мастію, ФГ «Подільська нива», підприємцям Олегу Бжолі, Тетяні Бідюк, Лілії Тененевій, а також Наталії Михальчук. Оскільки є проблема із забезпеченням переселенців новою білизною, Мирослава Майдан звертається до жителів громади по можливості надати благодійні кошти. Також дякує благодійному фонду «Ми поруч» народного депутата України Сергія Лабазюка за надання продуктових наборів багатодітним родинам, малозабезпеченим сім’ям.
Отож, і на Теофіпольщині, де мирно світить сонце, жителі громади вносять свою частку у підтримку Збройних Сил України, територіальної оборони та наближають перемогу, борються на нашу свободу та волю.
Галина Тебенько