Надрукувати
Категорія: № 9 від 3.03.2022 року
Перегляди: 323

Переможемо ворога разом

З ранку 24 лютого Україна та весь світ спостерігає безпрецедентну та брутальну військову агресію Російської Федерації проти України. Шукаючи виправдання для свого безпідставного та несправедливого вторгнення до України, Російська Федерація вдалася до цинічного перекручування найсерйозніших зобов’язань міжнародної спільноти щодо прав людини. Вище військово-політичне керівництво Російської Федерації публічно здійснило спробу виправдати власну агресію проти України як засіб запобігання та покарання геноциду, який нібито відбувається в нашій державі.
Ця нахабна маніпуляція не має під собою жодної реальної підстави, про що відомо всьому світові. Міжнародна світова спільнота вражена мужністю українських військових, народним спротивом, неймовірною згуртованістю українського народу. І якщо впродовж восьми років, відколи триває неоголошена російсько-українська війна, США та Європа висловлювали лише стурбованість та занепокоєння, то тепер провідні країни світу визнають Росію державою-агресором та надають Україні не лише гуманітарну, а й оборонну допомогу. Санк-ції, запроваджені США та Євросоюзом завдають РФ серйозного удару по економіці держави-агресора. На ранок 2 березня майже вся Європа та США закрили для Росії свій повітряний простір.


Що відбувається на території нашої Теофіпольської громади? З вечора 25 лютого розпорядженням голови Хмельницької військово-цивільної адміністрації Сергія Гамалія в області запроваджена комендантська година – у зв’язку з небезпекою проникнення на територію області диверсійно-розвідувальних груп противника. Станом на 2 березня уже три рази опівночі в громаді була оголошена повітряна тривога. Тож з’ясовуємо, як у громаді працюють державні структури, який настрій у підприємців, простих людей.


Ось як коментує ситуацію на території Теофіпольської громади начальник 8 відділу Хмельницького територіального центру комплектації та соціальної підтримки підполковник Василь Кубін:
- Як вже всім відомо, 24 лютого 2022 року, о 4-ій годині ранку розпочалося повномасштабне вторгнення військ Російської Федерації в Україну, тобто розпочалася кривава, вбивча агресія, безпрецедентна війна Росії проти України. Наш 8-ий відділ Хмельницького територіального центру комплектації та соціальної підтримки працює згідно чинного законодавства, виконує поставлені завдання в умовах запровадженого в Україні воєнного стану. На в’їздах на територію громади діють блокпости, сформована рота територіальної самооборони, у всіх населених пунктах забезпечуємо правовий режим у відповідності із запровадженої з 25 лютого комендантської години. Висловлюю щиру вдячність керівникам сільськогосподарських формувань, під-приємств та установ за надану підтримку Збройним Силам України та місцевій роті територіальної оборони. Велику вдячність висловлюю небайдужим жителям громади, які збирають теплі речі, продукти для військових, плетуть маскувальні сітки, тобто також виконують наші запити. Закликаю всім зберігати спокій, не панікувати, користуватися лише перевіреною інформацією, задля власної безпеки обов’язково реагувати на сигнали повітряної тривоги, усі сповіщення Державної Служби з Надзвичайних Ситуацій. Ми переможемо. Слава Україні, слава Збройним Силам України!


Як працює в умовах воєнного стану Теофіпольський сектор поліцейської діяльності № 2 Хмельницького районного управління Головного управління Національної поліції України в Хмельницькій області, нам повідомляє його начальник Олександр Паламарчук:
- Наш сектор працює цілодобово, забезпечуємо громадський порядок , патрулі заступають на чергування з 8 години ранку до 20 години, з 20 години до восьмої ранку. Патрулі підсилені ветеранами та пенсіонерами органів внутрішніх справ. Це рота «Щит і меч», яка увійшла в структуру сектору. Патрулювання здійснюється по всій території нашої громади. Також звертаюся до жителів усіх населених пунктів не панікувати, в разі появи підозрілих незнайомих осіб телефонувати на 102 або до своїх дільничних офіцерів громади. Україна переможе!
З перших днів агресії на Теофіпольщину стали прибувати переселенці зі Сходу, Києва, Харкова, Херсона, Запоріжжя, Гостомеля, інших міст та містечок Київщини та всієї України, де проходять бойові дії.І це не лише уродженці нашого краю, які повертаються до рідних домівок, родичів чи друзів, а чимало зовсім незнайомих людей. Як працює в цьому напрямку КУ «Центр соціальних послуг» Теофіпольської селищної ради, нам розказує його директор Мирослава Майдан:
- Всього станом на ранок 2 лютого на території громади нараховується 320 офіційно зареєстрованих переселенців. Є люди, які реально потребують нашої допомоги. І ми її їм надаємо. Це одяг, теплі речі, бо ж людям довелося виїхати з-під ворожих обстрілів голими та босими. Ми розселяємо цих людей, надаємо їм тимчасове житло. Дякуємо благодійному фонду «Добра мама», які розмістили переселенців в колишньому приміщенні лікарні Червоного Хреста у Святці, пастору Церкви євангельських християн-баптистів Андрію Михальчуку з Теофіполя, який надав притулок для 11 людей у своєму будинку. Дякуємо директору СТОВ «Волиця» Василю Кравчуку, адже розмістив переселенців у готелі «Старий друже» у Волиці. За сприяння дякуємо і благодійному фонду Юлії Сапєлкіної «Довіра». Забезпечуємо людей і продуктами, працюємо у тісному контакті з КУ «Агенція місцевого розвитку». Сподіваємося, що у спорожнілі крамниці будуть завозитися товари першої необхідності і проблеми з продуктами не буде. Головне, щоб закінчилася війна, настав мир, а ми, соціальні працівники, справимося з усіма викликами часу. Також вважаю за потрібне наголосити, що всі військовозобов’язані переселенці зобов’язані стати на військовий облік у Теофіполі, у 8 відділі Хмельницького територіального центру комплектації та соціальної підтримки (колишній військкомат).
На заклик Теофіпольської селищної ради у громаді розгорнувся потужний рух на підтримку Збройних Сил України та територіальної оборони. До приміщень старостатів, закладів освіти та культури люди приносять теплі речі, муку, олію, макарони, цукор, консерви, сало, консервацію, овочі, яблука, чай, печиво. Тут також плетуть маскувальну сітку. Далі все доставляють до «Агенції місцевого розвитку» у Теофіполі (територія спортивного комплексу нового будинку культури). Тут волонтери все сортують, готують до відправки у військові частини та забезпечують місцеву самооборону.
З суботи цей рух активно розгорнувся в Базалії. Центром стала Базалійська ЗОШ І-ІІІ ступенів.


- Разом з старостою Базалійського старостату Катериною Ткачук, - розказує директор школи Ірина Герасімюк, - ми закликали небайдужих жителів громади прийти та безкорисливо взяти участь у підтримці нашої армії.
Спочатку ми ліпили, варили вареники та пельмені, пекли пиріжки, люди приносили і борошно, і начинку, і фарш, і сало та олію для засмажки. Продукти привезли нам і з Борщівки. Почали вже робити голубці, будемо смажити котлети. Все це відправлямо, співпрацюємо з ГО «Волонтери Теофіпольщини-Патріот». Свинину нам надали і ТОВ «Аграрна компанія-2004», і відділок ТОВ «Україна-2001», і відділок ТОВ «Волочиськ-агро». Щодня у нас працює по сто людей, з ранку до пізнього вечора. Такої єдності у нашій громаді ще ніколи не було, приходять старші люди, з батьками приходять і наші старшокласники, кажуть, дайте нам щось робити. Працюють всі наші вчителі, технічний персонал. Патріотичний настрій просто зашкалює. Віримо в перемогу України.
Ось що розказує директор Новоставецького сільського будинку культури Людмила Довжук:
- Ми робимо це з суботи, приходить багато людей, і старшого віку, і молодь, крім продуктів, теплих речей, ліків, приносять і гроші. На них ми закупляємо те, чого не вистачає. Кожний хоче внести свою частку, підтримати наших захисників, бо кожному болить ця війна, всім потрібний мир. Ми складаємо все у ящички, підписуємо. Зібране вже два рази відвозили у Теофіполь до Агенції. Також ми долучилися до збору одягу для переселенців. Будемо робити це і надалі.
Зразки підтримки Збройних Сил України демонструє і великий бізнес громади. Так, з ініціативи президента ТОВ «Україна-2001», голови правління ПрАТ «Теофіпольський цукровий завод» Вадима Лейві у селищі цукрового заводу, в приміщенні ресторану цукрового заводу лише за два дні, у понеділок-вівторок було виготовлено 1381 півлітрових банок тушонки з свинини. Сировину надало ТОВ «Україна-2001». Ця продукція вже постачається у військові частини та до місцевої територіальної оборони. Виготовлення тушонки буде продовжуватися, буде організована доставка до військових госпіталів. Хто це робить – і працівники цукрового заводу, і жителі селища, свою допомогу пропонують і люди з навколишніх сіл.
З перших днів російської агресії генеральний директор ПП «Добрий хліб», депутат обласної ради Віктор Лебединський бере активну участь у підтримці української армії. Так, на запит центру комплектування та соціальної підтримки на потреби Збройних Сил України підприємство надало два вантажних автомобілі, безкоштовно надає хліб для Хмельницької та місцевої територіальної оборони, а також борошно для волонтерів, які ліплять вареники.
- Сьогодні обов’язок кожної людини - стати на захист України, - каже підприємець, - хто як може. Оскільки ми виробляємо хліб, тобто продукцію першої необхідності, хочу також повідомити, що «Добрий хліб» працює в штатному режимі, цілодобово. Працюють всі наші магазини, кіоски, всі маршрути. У нас є запаси борошна, тобто є ресурси для стабільної роботи. Цими днями виникла проблема з пальним, але це нам вдалося вирішити, пальне є, тобто, жителі Теофіпольщини будуть з хлібом.
Ось що повідомив нам комерційний директор ТОВ «Подільське», депутат Хмельницької районної ради Андрій Петринюк:
- Наше підприємство також з першого дня російської агресії підтримує Збройні Сили України. Ми переказали 50 тисяч гривень, надаємо і продукти, і пальне. Одразу відгукуємося на запити нашого 8 відділу Хмельницького територіального центру комплектування та соціальної підтримки, сектору поліцейської діяльності № 2, адже щодня для відправки мобілізованих потрібне пальне, для цілодобового патрулювання поліцейських також потрібне пальне. Маємо зобов’язання і перед підприємствами, які є стратегічними у забезпеченні життєдіяльності нашої громади, це Теофіпольська підстанція невідкладної допомоги та медицини катастроф, медичні заклади. Підтримали ми і запити на пальне Ямпільської та Білогородської територіальних громад. Також готуємося до організації гарячого харчування для нашої територіальної оборони, переселенців та малозабезпечених громадян. Що ж до забезпечення АЗС ВІП, то дизельне паливо буде постачатися, трохи є проблема з бензином, адже наш постачальник знаходиться на Житомирщині, яка перебуває під ворожими обстрілами, є небезпека транспортування палива. Але вірю, що все налагодиться, що напруги не буде, що наші АЗС будуть працювати.
Активно працює відокремлений підрозділ організації ветеранів Теофіпольської територіальної громади. Ветерани долучаються і до роботи в “Агенції місцевого розвитку”, до збору продуктів, до плетіння сіток. До підтримки Збройних Сил України вірян закликав і благочинний Теофіпольського округу Православної Церкви України, митрофорний протоієрей отець Василь Крисак.
Разом переможемо смертельного ворога! Слава Українському народу! Слава Збройним Силам України!
Галина Тебенько