Надрукувати
Категорія: № 4 27.01.2022 року
Перегляди: 333

Єдність робить нас непереможними

22 січня Україна відзначила День Соборності – 103 річницю возз’єднання Західно-Української Народної Республіки та Української Народної Республіки. Ця подія була знаковою для українського державотворення. Адже соборність – це об’єднання в одне державне ціле всіх земель, заселених конкретною нацією на суцільній території, це духовна консолідація всіх жителів держави, згуртованість громадян, незалежно від їхньої національності. Соборність невід-дільна від державності, суверенітету і реальної незалежності народу – фундаменту для побудови демократичної держави. Сьогодні, коли восьмий рік триває російсько-українська війна, Україна продовжує боротьбу за соборність та незалежність. Тому соборність залишається головним національним завданням.


Вже стало багаторічною традицією, що в цей день на містку через річечку Жердь, між селами Лисогірка та Осники, на межі Хмельницької та Тернопільської областей зустрічаються делегації Теофіпольщини та Лановеччини. Як символ єднання Сходу та Заходу, як символ неподільності України. Цьогоріч ця зустріч відбулася напередодні, 21 січня, участь у святкових заходах взяла голова Хмельницької обласної ради Віолета Лабазюк зі своїм заступником Тетяною Зеленко. До речі, ще ніколи жодний голова обласної ради не брав участь в спільних урочистостях Теофіпольщини-Лановеччини, а Віолета Олександрівна знайшла для цього час.


«Соборну славу вознесімо, соборно волю бережімо!» - такі слова стали лейтмотивом урочистостей, які розпочалися святковою ходою. На містку між Лисогіркою та Осниками зустрілися колони Теофіпольської селищної та Лановецької міської громад. Делегацію Теофіпольщини очолив Теофіпольський селищний голова Михайло Тененев, Лановеччини – Лановецький міський голова Роман Казновецький. Делегації обмінялися короваями, вітальними словами та спільно виконали гімн України.


У своїй промові Віолета Лабазюк наголосила: “Протягом століть українці не лише мріяли про незалежну єдину соборну державу, а й наближали подію про те, щоб усі етнічні землі, в різні часи поділені між різними імперіями, нарешті з’єдналися в єдині українські землі. День Соборності України – це день єдності наших земель і територій. Сьогодні і для хмельничан, і для тернополян, і для мешканців інших областей важливо те, що ми є одним народом, який має унікальну та багату культурну спадщину, глибинну історію, спільну мету та чіткі перспективи».
З нагоди свята Віолета Лабазюк вручила грамоту Хмельницької обласної ради депутату Хмельницької районної ради Андрію Петринюку – за вагомий особистий внесок у розбудову та утвердження місцевого самоврядування, високий професіоналізм та активну діяльність. Грамотами обласної ради Віолета Лабазюк нагородила і наказного гетьмана Тернопільського крайового коша Українського козацтва генерал- хорунжого Володимира Мосейка, голову Тернопільської громадської організації «Десантно-козацький рій» Сергія Ліпяніна. А Володимир Мосейко в знак подяки вручив Віолеті Лабазюк від Всеукраїнського об’єднання громадян «Країна» пам’ятну медаль «За вірність традиціям» І ступеня. Також Андрію Петринюку Володимир Мосейко передав подяку командування 28 окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового Походу – за вагому допомогу у розбудові українського війська.
Учасників урочистостей привітали перший заступник голови Тернопільської обласної ради Володимир Болєщук, Теофіпольський селищний голова Михайло Тененев, Лановецький міський голова Роман Казновецький.
Благочинний Теофіпольського округу Української Православної Церкви, митрофорний протоієрей отець Василь Крисак прочитав молитву за Україну, за єдність українського народу, за мир на українській землі, за мир у всьому світі.


Активну участь у святковому дійстві взяла делегація відокремленого підрозділу ветеранів України Теофіпольської територіальної громади - її голова Володимир Кобера, заступник Андрій Рудюк, активісти Анатолій Стучинський, Галина Панаріна, Олена Левицька, Ніна Магдійчук, Любов Шумович, Борис Пислар, Віктор Семенюк. Від ветеранів Теофіпольщини за старовинним українським звичаєм Володимир Кобера вручив Віолеті Лабазюк хліб та сіль. – на щастя, на долю, на добро. А Ніна Магдійчук напекла пиріжків, пригощала і земляків, і гостей.
Володимир Мосейко та Сергій Ліпянін організували польову кухню: кухарі приготували гречану кашу з підливою, юшку з лосося та карпатський чай на 450 чоловік. Продукти надав Андрій Петринюк.
На завершення урочистостей виступили аматорські колективи сусідніх громад. Теофіпольщину представили народний аматорський фольклорний колектив «Човганські гуляночки» Теофіпольського центру культури та дозвілля, народний аматорський фольклорний колектив «Колків’янка» Колковецького сільського клубу.
Боротьба за незалежність України триває, та лише єдність робить нас непереможними.
А.Джус