Погода

Сільській медицині – розвиватися

Живемо у дуже складний час. До пандемії додалася енергетична криза, стрімко зросли ціни на продукти, не зменшуються і зовнішні ризики. Як вистояти, як вижити на мізерні пенсії чи мінімальну зарплату? Та на перший план все ж виходить власне здоров’я, бо це - головне. То ж поговоримо про сільську медицину у нашій громаді, про перспективи її розвитку. Конкретно йдеться про Шибенську та Поляхівську амбулаторії загальної практики сімейної медицини. Бо їх треба зберегти, вони мають розвиватися, обслуговувати населені пункти своїх дільниць, особливо села, де вже немає фельдшерських пунктів.
Ось що повідомила головний лікар Теофіпольського Центру первинної медико-санітарної допомоги Олена Кравчук:
- Однозначно, сільські амбулаторії мають працювати, тут має бути сучасне обладнання, аби люди могли отримати повноцінну первинну допомогу. Дуже радію, коли здійснюються позитивні кроки щодо покращення матеріально-технічної бази цих закладів, при чому з різних джерел фінансування. Так, за сприяння народного депутата України Олени Копанчук у 2021 році кошти з державного бюджету були спрямовані на розвиток Шибенської та Поляхівської амбулаторій.

На Шибенську амбулаторію було виділено 200 тисяч гривень, за ці кошти були закуплені побутовий твердопаливний котел, комп’ютерне забезпечення, сечовий аналізатор, сучасні меблі – столи, шафи, стільці, кушетки, 4 ліжка для денного стаціонару. Однозначно, що ситуація у цій амбулаторії покращилася. Що далі: триває ремонт приміщення, де має розміститися аптека, а також масажний, фізіотерапевтичний та стоматологічний кабінети. Ці приміщення будуть надані в оренду підприємцям, для села, для дільниці це буде прекрасно. Щодо Поляхівської амбулаторії, то також за сприяння Олени Копанчук з державного бюджету було виділено 230 тисяч гривень. За ці кошти були закуплені гематологічний та сечовий аналізатори, електрокардіограф та інше обладнання, сумка сімейного лікаря з необхідним обладнанням. Я щиро дякую Олені Євгенівні за таку підтримку. До речі, 17 січня Олена Копанчук побувала у цих амбулаторіях, зустрілася з їх працівниками, з жителями громади, пообіцяла і надалі сприяти розвитку сільської медицини.
Також Олена Федорівна додала, що про своє здоров’я повинні піклуватися і самі жителі громади, тобто, обов’язково вакцинуватися. Так,станом на 19 січня, всього на території громади отримали щеплення 12 570 (62,1%) людей, з них два рази вакцину отримали 7 400(37%) людей. Позитивним фактом є те, що люди старшого віку отримують і бустерну дозу. Тих, хто ще не вакцинувався, закликає не роздумувати, а прийти у Центр чи в амбулаторію та зробити щеплення.
А.Джус