Погода

Краєзнавство в бібліотеці:


нові традиції та цінності

Бібліотека Новоставецького ліцею, як складова освітнього простору, займає важливе місце у системі краєзнавчої роботи. Вона сприяє духовно-етичному вихованню учнів, оскільки привертаючи до читання дітей, передбачає збереження духовної спадщини, дбайливе ставлення до Батьківщини, адже любов до неї починається із конкретних знань. Знань про вулицю, село в якому живеш. Тому і повертаємось до своїх витоків, згадуючи всіх хто любив і розвивав рідний край, творив його історію.
Бібліотека нашого навчального закладу брала участь у Всеукраїнському місячнику «Краєзнавство в бібліотеці: нові традиції та цінності». А також використовує такі методи як дослідницький, пошуковий, інформаційний.

Збираємо та опрацьовуємо отриману інформацію, проводимо презентації, популяризуємо окремі матеріали на уроках, позакласній роботі. Наприклад, було зібрано матеріали до проведення свята «Ювілей рідної школи», «Голодомор 1932-33 рр.», «Митці рідного краю». Добрими помічниками у пропаганді краєзнавчих матеріалів та літератури про рідний край є постійнодіючі книжкові виставки. А саме: «Краю мій, ти частка Батьківщини», «Скажи «спасибі» захиснику», виставка-реклама «Князь подільського гумору – Леонід Куций», «Хмельниччина – земля партизанської слави». З учнями 8-10 проведено пізнавально-краєзнавчу мандрівку «Мій рідний край – я тут живу». Діти дізналися про історію виникнення Теофіполя, побачили фотоматеріали, хто володів ним, як змінювався і його сьогодення. Про це розповіла вчителька історії Вікторія Ворона. «Природа – життєдайне джерело» - наступна зупинка нашої мандрівки. Про красу і багатство флори та фауни говорили учителі Людмила Кедрун та Галина Кравчук, учениці 8 класу Ліза Дем’янова та Уляна Сиверська.
У фото-вернісажі «Улюблений куточок мого села» змагалися учні 5-11 класів. Їх роботи красувалися на стенді ліцею. Найкращими визнано «Осінь в парку» (Тетяна Павлюк, учениця 10 кл.), «Місток взимку» (Анастасія Морозова, 9 кл.), «Схід сонця» (Ірина Булатова, 5 кл.), «Чебрецева гора» (Анастасія Баліцька, 5 кл).
Подорож у давнину «Наш край легендами і славою овіяний» здійснили діти 5-7 класів. Захід розпочався переглядом презентації про сім чудес Хмельниччини. Далі слухали легенди нашого краю, які підготували п’ятикласники. Легенду «Барвінок» розповіла учениця Яна Макарчук, «Материнка» - Анастасія Баліцька, «Сивороги» - Аліна Максим’юк. З легендами, які записані в селі Кривовілька «Біла криниця» та в селі Святець «Не забудь мене», дітей познайомила шкі-льний бібліотекар Ганна Король. Про трагічні сторінки 1932-33 років нашого краю вела розмову вчителька історії Юлія Довгошия. На конкретних прикладах вона зачитала свідчення очевидців тих подій, прокоментувала відеофільм про голодомор. Учениця Марина Лавренюк продекламувала вірш «Голод». Підводячи підсумок, учителька наголосила, що потрібно бережно ставитися до історії своєї країни, розкривати її білі і чорні сторінки. Аби трагедія ніколи не повторилася, потрібно, щоб руки були міцними, надійними, голови - світлими, а серця – благородними.
Ці та інші заходи допомагають поглиблювати інтерес наших читачів до історико-краєзнавчої літератури, народної творчості. Краєзнавцями нашого ліцею зібрано та оформлено тематичні папки: «Талант, помножений на працю», «Історія школи в світлинах», «Гордість села – наші земляки», «Герої АТО в наших серцях». Діти читають, працюють, дізнаються. Це їм цікаво.
Ганна КОРОЛЬ