Надрукувати
Категорія: № 48 від 25.11.2021 року
Перегляди: 345

Майже всі школи розпочали


опалювальний сезон

Забезпечити тепло, пережити зиму для освітніх закладів завжди було великим викликом. Але, що буде так складно, як в цьому році, ніхто й не міг подумати. Адже в країні був за-проваджений газовий ринок, ціни стрибнули. Оскільки більшість шкіл опалювалися газом, керівництво Теофіпольської селищної ради вирішило перевести їх на опалення твердопаливними котельнями. Вже й КП «Тепловик»розпочало встановлювати нові котли, ремонтувати старі. Однак наприкінці жовтня ситуація змінилася, у Києві, на вищому рівні були досягнуто домовленості, за якими освітні комунальні заклади впродовж цього опалювального сезону мають отримувати газ по 16 гривень.

Тож визріло нове рішення: модульні газові котельні у Теофіпольскому НВК ЗОШ І ступеня-гімназія, Святецька ЗОШ І-ІІІ ступенів, Гальчинецька ЗОШ І-ІІІ ступенів, Поляхівський НВК ЗОШ І-ІІІ ступенів-колегіум, Волицька гімназія будуть продовжувати працювати, опалюватися газом буде також Човгузівська гімназія. Оскільки в громаді була запроваджена фінансова автономія освітніх закладів, директори цих шкіл особисто вирішували всі газові питання - співпрацювали з фахівцями АТ «Хмельницькгаз», брали участь у тендерах, укладали договори на постачання газу.
Тож станом на 24 листопада ситуація по модульних газових котельнях наступна:
Теофіпольський НВК ЗОШ І ступеня-гімназія – опалення розпочалося 12 листопада, початкові класи стали навчатися з 15 листопада, решта класів – з 22 листопада;
Поляхівський НВК ЗОШ І-ІІІ ступенів-гімназія – теплопостачання відновилося 13 листопада, навчання розпочалося 15 листопада;
Волицька гімназія – котельня запрацювала, навчання розпочалося 19 листопада;
Святецька ЗОШ І-ІІІ ступенів – тут за кошти селищної ради проводиться заміна тепломережі та батарей опалення, тривають ремонтні роботи в котельні, тож учні поки що перебувають на дистанційній формі навчання;
Гальчинецька ЗОШ І-ІІІ ступенів - модульна котельня запрацювала, навчання відновилося з 22 листопада.
У Човгузівській гімназії теплопостачання відновилося з 12 листопада, очне навчання розпочалося з 15 листопада. Романівська початкова школа залишилася опалюватися газом, навчання розпочалося з 15 листопада.
В Гаврилівській, Воронівецькій, Шибенській ЗОШ І-ІІІ ступенів, в Ординецькій та Коров’єнській гімназіях,Великолазучинській початковій школі, які опалювалися газом, запрацювали твердопаливні котельні, відновилося очне навчання. В Гаврилівській школі навчання розпочалося 15 листопада, у Воронівецькій – з 15 листопада, в Шибенській – з 22 листопада, в Ординецькій – з 15 листопада, в Коров’єнській – з 19 листопада, Великолазучинській – з 15 листопада. 23 листопада завершилися роботи по встановленню твердопаливної котельні в Лисогірській гімназії.
Щодо інших шкіл, де вже працювали твердопаливні котельні, то ситуація наступна: У Базалійській ЗОШ І-ІІІ ступенів встановили новий котел, навчання розпочалося 22 листопада. У Волице-Полівській ЗОШ І-ІІІ ступенів – навчання розпочалося з 15 листопада, в Кунчанській гімназії – також з 15 листопада, в Новоставецькому ліцеї – опалення відновилося з 1 листопада, очне навчання – 15 з листопада.
У Турівській гімназії з початком опалювального сезону не було ніяких проблем. Адже тут розпочали готуватися до нього ще у липні – під’єднали до опалення Турівський дитячий садочок, кочегари від КП «Тепловик» заготовлювали дрова. Як завжди підтримали та допомогли школі Турівський сільський староста Антоніна Гуменюк та керівник місцевого відділу ТОВ «Україна-2001» Віктор Стецюк. Тож опалення розпочали ще з 20 жовтня, очне навчання відновилося з 15 листопада.
У Теофіпольській ЗОШ І-ІІІ ступенів, яка опалюється централізовано від котельні «Тепловика», з 15 листопада розпочали навчатися початкові класи, з 22 листопада – старші. Теофіпольська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2 опалюється централізовано від ПрАТ «Теофіпольський цукровий завод», навчання тут відновилося 15 листопада для початкових класів, для старших - 19 листопада.
Тепер головне – щоб всі були здоровими, і учні, і вчителі, і щоб безперебійно працювали котельні, постачали тепло. Щоб вистачило дров, брикетів, пелетів. Щоб з усім цим навантаженням справлялося КП «Тепловик». А висновок, скільки це буде коштувати бюджету селищної ради, можна буде зробити по закінченню опалювального сезону.
Галина Тебенько