Надрукувати
Категорія: № 48 від 25.11.2021 року
Перегляди: 355

Скрізь має бути справедливо:


і порядок, і контроль

Живу я у Волиця-Польовій, є власницею трьох земельних паїв, які здані в оренду ТОВ «Україна-2001». Цього року орендна плата за пай становить 11 800 гривень, така вона останні три роки і її не підвищують. Вже дали нам цукор, пшеницю, кукурудзу. Слава Богу, що не так, як вторік, коли кукурудзу дали аж в січні. Та хочу сказати про таке. Вперше за 10 років, на Дмитра, на День села, кожному власнику земельного паю ТОВ «Україна-2001» дала по 500 гривень. А чому не на кожний пай? От в мене 2 паї по 2 гектари землі, я отримала лише 500 гривень. І тож я не одна така, люди дуже обурюються. Проте, знаю, що одна людина, яка мала пай у 3 гектари, розділила його між дітьми, вийшло 3 паї по одному гектару. І всі троє отримали по 500 гривень. То чого ж так?

Адже ви користуєтеся моєю землею, отримуєте високі врожаї, то заплатіть таку винагороду за кожний пай! Це буде справедливо. Бо прийдеться віддати в оренду другим фермерам, не таким жадібним. Бо всі тут в нас орендну плату підвищили, крім «Україна-2001».
Ще ж хочу розказати, що в нас в селі робиться. Вторік восени ТОВ «Україна-2001» ремонтувало центральну дорогу. Нагнали техніку, прогейдерували та повисипали. Та чи стало краще? Повиривали камінці наверх, не можна ні проїхати, ні пройти, хіба що під людськими плотами. Зверталася я до нашого старости Наталії Щерінської. Та що вона може зробити? Але що, не бачить цього страхіття, того, що дорога стала небезпечною, наш керівник відділу ТОВ «Україна-2001» Микола Гуменюк? Ото-то наробили. І хоч би їм що, їм добре. Та й інші всі дороги в селі просто жахливі.
Нема в нас пуття і на новому та старому кладовищах. От на новому, за селом, по вулиці Перемоги, з великих дерев падають гілки, розвалюють пам’ятники. Люди ж самі з цим не справляться. Ті дерева треба позрізати, позабирати та все позачищати. От на Красилівщині, в наших сусідів, в Корчівці, за кладовищем доглядає працівник від селищної ради. Ще ж за цим новим цвинтарем є два гектари землі, це його територія, адже неминуче буде розростатися. Аби тут не заростало, як ще була сільська рада, ми ходили туди, просили, щоб надали цю землю якомусь фермеру. Нікому не дали, а вже два роки, як Микола Гуменюк дав наказ її виорати. Поставив скиби, поробив рови, все позаростало чагарниками. Заросло і старе кладовище в центрі села. Великі дерева тут позрізали, повиростали молоді пагони. Позаростали і нежилі садиби, а городами ж хтось користується. А ще коло приміщення старої амбулаторії зробили смітник.
Хтось скаже, люди також винні. Та їх треба організувати, та й щоб за порядком у селі був контроль. Хай би староста та діловод обійшли село, кожному вказали. А господарство, яке орендує наші паї, село повинне в усьому підтримувати.
От зробив Теофіпольський селищний голова Михайло Тененев конкурс фотозон до Нового року. Добре, та тільки сільські дороги від цього не стали кращими і порядки в селах не стали кращими. Хай би зробив конкурси на кращого старосту, на краще впорядковане село. І ті премії на села пішли.
Галина Кадай, село Волиця-Польова