Надрукувати
Категорія: № 43 від 28.10.2021 року
Перегляди: 347

ЗА КЕРМОМ – ПО ОНОВЛЕНИХ


ДОРОГАХ

Вже як повелося, в останню неділю жовтня щороку співвітчизники та країна відзначають День автомобіліста і шляховика. Ці професії, особливо нині, популярні та престижні. То ж розпочну з пасажирських перевезень міжнародного масштабу, бо за добу нашу область в середньому перетинають до 70 маршрутів. Правда жителі Теофіпольщини рідко зверталися, щоб скористатися їх послугами. Звідси за кордон відбули на заробітки понад дев’ять сотень краян і в основному жіночої статі в сонячну Італію. Туди ж на далекий острів Сардинія вже більше 10 років вахтово їх довозять Олексій Головишин і Олексій Хмелюк. Дорога неблизька і складає майже 3 тисячі кілометрів, а долають її за дві з половиною доби. З них від материка через Тіренське море на острів пропливають ще паромом за 10 годин.
До цього, обидва Олексії кермували грузовиками на цукровому заводі. Але сезонність на підприємстві і незначні статки заставили їх змінити профіль діяльності і зайнятися малим бізнесом. Проводячи зарубіжний логістичний зв’язок заробітчан з малою батьківщиною, підприємливі і проворні водії доставляють гостинці та навіть ліки від мам і бабусь для дітей та онуків. З дому також направляють різні передачі в місто Кальярі, що на Сардинії. За все це люди і, зокрема, Ольга Архипович, Надія Мохорова, Костянтин Розанов та багато інших вдячні згаданим водіям.


Майже щоранку з обласного центру до села В’язовець, що нині Шепетівського району, відправляється мікроавтобусом Валентин Дідик , почергово зі своїм батьком Володимиром, проїжджаючи за спідометром віддаль 165 кілометрів. Це найдальший маршрут, який пролягає через вісім територіальних громад. Серед жителів села і подорожніх пасажирів особи, що добираються на роботу, студенти, люди похилого віку, доїжджаючи у гості до дітей, або до лікарів тощо. Як правило, в обидва кінці перевозяться передачі у вигляді продуктів з сіл та інше необхідне з міста.
Окремим напрямом ще здійснюється зв’язок того ж В’язівця з обласним центром водієм автобуса Іваном Ромком. Він курсує майже щодня через Грицівське перехрестя на Старокостянтинів, надаючи послуги жителям семи територіальних громад.
А ще старанно і відповідально трудиться на маршруті Білогір’я – Хмельницький водій автобуса Василь Шинкарук, житель Теофіполя, довозячи пасажирів чотирьох громад через Війтівці до обласного центру та у зворотньому напрямі.
Варто зазначити, що нинішньої пори Хмельниччина відправляє за добу 110 машин міжрегіональних маршрутів, а також щодня курсує майже 700 приміських, міських автобусів, зв’язуючи населенні пункти краю і перевозячи понад 5000 пасажирів.
Все це успішно координується і направляється працівниками 20-ти автобусних станцій, з них Теофіпольською АС (Людмила Щирба), а найбільше з них ТОВ «Хмельницьктранс», очолюване Лілією Будною.
Одночасно по місту Хмельницький щодня прямує кілька сотень автобусів з понад п’ятдесятьма маршрутами. Серед них слід відзначити чіткість діяльності водіїв 39 маршруту «Озерна - Дальні Гречани», які гарно справляються зі своїми обов’язками по наданню послуг хмельничанам і гостям міста. Особливо в цьому заслуговує на увагу сумлінність, скромність і толерантність Сергія Поліщука, уродженця Волиця-Польової, який щоденно перевозить до трьохсот пасажирів, долаючи до 250 кілометрів.
А ще пасажирів обслуговує ціла армія водіїв-таксистів. В цей день професійне свято відзначатимуть і водії автомобілів «Швидкої допомоги» й ті, що доправляють продовольчі товари до гуртовень, магазинів, маркетів й молоко та худобу на переробку . А також керманичі машин вантажоперевезень зерна, буряків, газу і нафтопродуктів, лісоматеріалів, щебеню, піску тощо.
З «Великим будівництвом» , що діє в країні, останнім часом в області капітально відремонтовано і побудовано кількасот кілометрів автомобільних шляхів, чим задоволені жителі регіону та гості. Внаслідок цього до Теофіполя з обласного центру, шлях скоротився до 70 км і краяни залюбки проїжджають його вже майже за одну годину.
То ж хвала усім шляхобудівничим та експлуатаційникам доріг, а особливо Сергію Лабазюку, народному депутату України. Завдячуємо Їм і тисячному загалу автомобілістів краю, що невтомно вершать великі справи, наближаючи краще майбутнє.
Вітаємо їх та з вшануванням гвардію ветеранів галузі з професійним святом Днем автомобіліста і шляховика. Усіх їх не перелічити, але нині мудрих, висококваліфікованих наставників не можна не згадати. І серед них: Миколу Артюхова, Віктора Антонюка, Бориса Дмитерка, Володимира Зданевича, Євгена Коваля, Олександра Зелінського, Миколу Матуса, Володимира Максимова, Жанну Загородню, Ярослава Зелінського, Петра Казмірчука, Володимира Довжука, Василя Сіверського, Олега Щирбу, Олександра Махана та багато інших.
Зичимо усім міцного здоров’я, родинного затишку, миру та злагоди, гарних буденних здобутків, впевненості у завтрашній день по розквіту нашого краю і України!
P.S. Разом з цим матеріалом надсилаємо шанування ветерану журналістики та великому другу автомобілістів та шляховиків Володимиру Рубашевському, якому недавно виповнилося 75 років від дня народження. То ж вітаємо його зі славним ювілеєм, а також впевненості подолати шлях до вікової вершини.
ростислав ТРОЯН,
член облради ветеранів Хмельниччини