Надрукувати
Категорія: № 38 від 23.09.2021 року
Перегляди: 381

26 вересня в Україні відзначається Всеукраїнський День довкілля. Професія вихователя і всіх працівників дошкільних установ вимагає від них глибокої самовіддачі, величезного терпіння і нескінченної любові до своєї справи. Виховання наших дітей на початку їхнього життєвого шляху - непросте завдання, але від його успішного вирішення залежить майже все наше майбутнє.

 Дитячий садок для малюків недарма вважають першою школою життя. Тут діти не лише весело проводять час, але і отримують перші життєві навички, пізнають світ через гру, розвивають свої творчі здібності, стають здоровими і міцними духом, знаходять перших друзів. Сучасні дошкільнята – це діти цифрової ери, які відрізняються своєю інтелектуальною та емоційною своєрідністю: їхній світ цінностей значною мірою відмінний від інших, вони успішно виконують завдання, які раніше використовувалися для тестування молодших школярів, у них переважає «рефлекс свободи», тобто вони самі вибудовують стратегію своєї поведінки. Вони наполегливі, мають високу самооцінку і власну філософію життя, непосидючі, творчі, активні, мають бути завжди в русі і готові до відкриттів. Дитячий садок – це невтомна й самобутня країна малечі. Це той світ у якому дитина живе в найважливіший період свого розвитку. Це особливий світ любові і добра зі своїми радощами і прикрощами, в якому переживаннями і досягненнями дитина пізнає навколишній світ та опановує своє місце в ньому. І від того як їй тут живеться, залежить не лише її майбутнє, а й майбутнє  всієї країни.

Теофіпольський заклад дошкільної освіти №1 «Зірочка» щоденно відкриває двері для своїх 128 вихованців. Кожна група – це комфорт і затишок, неповторний куточок іграшок і природи, чарівний світ книги і навчальної бази, де малюки можуть вибирати собі заняття до вподоби. І, звичайно, працівники садочка. Тут працюють люди, закохані у свою професію. Створення психологічного комфорту для дітей, оптимальних умов для повноцінного розвитку їх особистостей, творчого мислення, фантазії, уяви, пізнавальних здібностей є постійною турботою колективу. Життя у закладі насичене і бурхливе. В основі всієї діяльності лежить принцип дбайливого ставлення до дітей, створення м'якого середовища для їхнього розвитку та навчання. Діти «Зірочки» впевнені в тому, що вони в безпеці серед людей, які їх люблять.

З 1 вересня 2020 року  мені випала честь очолити колектив «Зірочки». Дійсно колектив, який працює на результат, колектив однодумців, яких об′єднує найцінніше — дитина! Освітній процес забезпечують 29 працівників, з них 14 педагогів, здатних активізувати процеси самовиховання та саморозвитку, ознайомлюватися з новими ідеями та зацікавлювати ними вихованців, оволодівати новими освітніми технологіями. Сьогодні наш заклад не лише демонструє рівень освітянської культури та створює умови для розвитку особистості дошкільника, але й впроваджує інноваційні технології. Ми беремо участь у найсміливіших проєктах, багато працюємо над створенням сучасного освітнього середовища. В закладі функціонує 5 груп, одна з них інклюзивна. Маємо ресурсну кімнату, де майже все зроблено руками працівників: зоряне небо, сухий дощ, вігвам, пуфи, демонстраційний матеріал, обладнали спортивну кімнату, найулюбленішу працівникам і дітям – казкову.

Є ще одна гарна риса у мого колективу. Працюючі сьогодні старанно зберігають і продовжують добрі традиції своїх попередників-ветеранів, які знаходяться на заслуженому відпочинку: Олена Максимівна Тарасова, Галина Миколаївна Андрійчук, Людмила Іванівна Ништ, Діна Остапівна Романовська, Тамара Петрівна Сідорова, Ліля Казимирівна Приступа, Груня Марківна Кондратюк.

 

У нас багато планів та є і багато викликів. Ефективність діяльності будь-якої системи вимагає належного фінансового забезпечення, дошкільна освіта не є винятком. В цьому році за кошти місцевого бюджету в закладі проведено поточний ремонт електропроводки, в музичній залі встановлено натяжну стелю, для харчоблоку придбано сучасну електроплиту. Батьки наших вихованців є надійними помічниками, однодумцями, партнерами. Завдяки їх допомозі ми в стислі терміни підготували заклад до нового навчального року. Низка завдань – попереду, працювати є над чим. Звичайно, хочеться зробити все і одразу. Упевнена, що спільними зусиллями місцевого самоврядування, колективу, батьків, меценатів в нас усе вдасться. Адже у листопаді 2021 року нашій «Зірочці» виповнюється 50 років. Знаємо, що до свого ювілею наш заклад стане ще кращим.

 

В переддень Всеукраїнського Дня дошкілля хочу привітати з нагоди професійного свята всіх працівників дошкільної освіти. Цей день є прекрасним приводом побажати нам професійних успіхів, удачі у всіх починаннях, відмінного здоров'я і радості від роботи. Нехай наші вихованці завжди відносяться до нас з любов'ю і повагою, їх батьки - цінують нашу працю. Бажаю мати можливість помічати щастя в дрібницях, знаходити сили для виконання повсякденних обов’язків, дарувати дітям відмінний настрій. Ясних днів, душевної теплоти, радості буття, гармонії!

Олена Рудюк, директор закладу дошкільної освіти №1 «Зірочка»